top of page
  • Writer's pictureAntonia Šarić

Zašto je dobro imati sobne biljke u svom domu

Unošenjem sobnih biljaka oživljavamo i uljepšavamo prostor, ali to nije jedini razlog zašto bismo ih trebali uzgajati. Biljke pozitivno utječu na fizičko i psihičko zdravlje ljudi, uzemljuju nas i uče prirodnim životnim ciklusima.

U nastavku sam navela 3 razloga zašto bismo trebali imati biljke u svom domu.


1. Smanjuju stres

Iako je stres generalno dobar za ljude, ako smo mu predugo izloženi postaje poguban za naše zdravlje. Japanska studija iz 2010. godine istraživala je efekte drevne japanske tehnike Shinrin-yoku (šumsko kupanje) i dokazala da boravak u prirodi smanjuje razinu stresa, otkucaje srca i krvni tlak te djeluje opuštajuće. S obzirom na to da većina nas ne može ili ne želi većinu vremena provoditi u šumi, unošenjem sobnih biljaka u interijer stvaramo prirodnu oazu koja nas smiruje. Također, Journal of Physiological Anthropology je objavio studiju koja dokazuje da interakcija s biljkama koja uključuje presađivanje, obrezivanje i zalijevanje biljaka djeluje smirujuće i pozitivno na ljudsko zdravlje.



2. Pospješuju kvalitetu zraka

NASA je još 80-ih godina prošlog stoljeća objavila istraživanje kojim dokazuje kako sobne biljke čiste zrak od hlapljivih organskih spojeva i samim time pospješuju kvalitetu zraka koji udišemo. Plant Life Balance app je mobilna aplikacija s kojom vrlo jednostavno možeš saznati koliko sobne biljke pročišćavaju zrak u tvom domu, ali i koliko bi bilo potrebno imati biljaka za određenu veličinu prostorije kako bi zrak bio čišći od toksina.



3. Povećavaju kreativnost i produktivnost

Kad smo opušteni dolaze nam najbolje ideje pa upravo zato što nas biljke smiruju i smanjuju stres, istovremeno pridonose našoj kreativnosti, ali i produktivnosti. Istraživanje koje je proveo Texas A&M pokazala je da sobne biljke u uredima pospješuju generiranje novih ideja, rješavanje problema i povećavaju koncentraciju.

102 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page