top of page
  • Writer's pictureAntonia Šarić

Kako ispravno zalijevati biljke

Neprestano zalijevamo sobne biljke, ali činimo li to ispravno? Previše ili premalo vode biljkama šteti i zato u nastavku donosim 3 savjeta kako ispravno zalijevati sobne biljke.


Za početak trebamo poznavati zahtjeve biljaka o kojima se brinemo jer neke biljke traže više vode, a neke manje pa ovisno o tome osiguravamo im potrebnu vlažnost supstrata. Također, ljeti biljke češće zalijevamo nego zimi jer su temperature veće i dani su duži.

Biljke bi najbolje bilo zalijevati odstajalom vodom ili destiliranom vodom koja je mekša i neće im štetiti. Posude u kojima držimo biljke trebale bi imati rupice na dnu za odvod viška vode kako ne bi došlo do truljenja korijenja, a svaka posuda trebala bi imati tanjurić na dnu u kojem se skuplja višak vode ako ju zalijevamo odozgo ili u koji možemo uliti vodu.

  • Ulijevanje vode u tanjurić

Ulijevanjem vode u tanjurić pružamo biljci mogućnost da sama uzme onoliko vode koliko joj je potrebno. Biljci dajte nekoliko sati da upije vodu, a ako ostane višak vode, izlijte ga. Ovakvim načinom zalijevanja izbjeći ćemo i ispiranje hranjiva koja se nalaze u supstratu i idealno ako si početnik/ica i misliš da ne možeš najbolje procijeniti koliko tvojoj biljci treba vode.



  • Zalijevanje biljke odozgo

Uvijek treba provjeriti koliko je supstrat vlažan jer ćemo tako znati treba li biljci još vode ili ne. Za procjenu možemo koristiti mjerač vlage koji nam pokazuje koliko je supstrat vlažan, običan drveni štapić koji ako je suh nakon što ga izvadimo iz supstrata pokazuje da biljku treba zaliti ili opipati supstrat prstom i to tako da ga gurnemo u zemlju otprilike 3-4 cm.

Ponekad znam procijeniti treba li biljku zaliti i samo ako podignem lončić u kojem se nalazi biljka. Ako je lagan to je pokazatelj da je supstrat suh i da je vrijeme za zalijevanje.



  • Glinene kuglice ili kamenčići

Glinene kuglice ili kamenčiće možemo postaviti preko supstrata kao svojevrsni malč koji će spriječiti isparavanje i zadržavati vlagu. Možemo ih postaviti i na veći podložak i u njega uliti vodu, a na to postaviti posudu s biljkom. Voda koja isparava iz posude biljci će osigurati potrebnu vlagu da veselo raste. Glinene kuglice i kamenčiće možemo nabaviti u vrtnim centrima.



243 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page