top of page
  • Writer's pictureAntonia Šarić

Moje najotpornije sobne biljke

Izgleda da mi je svako ljeto pomalo izazov otići iz Zagreba na duži period i ostaviti svoje biljke na brigu drugima. Kad sam se prošlo ljeto vratila doma s mora, veliki broj mojih biljaka me nije dočekao jer su uvenule zbog premalo vode i vlage te visokih temperatura. Tako sam ovo ljeto odlučila da ću one najosjetljivije odnijeti kod bake u dvorište, a neke ponijeti sa sobom na more. I pokazalo se kao super odluka jer su uživale!


Na moru sam ih stavila na balkon gdje su primale puno topline i svjetlosti, a zalijevala sam ih i prskala vodom češće kako bi im osigurala dovoljno vode i vlage. One biljke koje sam odnijela kod bake uživale su jer ih je baka svako jutro pažljivo zalijevala zajedno sa svojim cvijećem u dvorištu. Rasle su na očigled i poželjela sam imati barem mali balkon u Zagrebu da to mogu pružiti svim svojim biljkama, cijelo ljeto. :)

Doma sam ostavila samo one biljke na koje sam mogla računati da neće uvenuti. Pokazale su mi da su izdržljivije nego što sam mislila jer su unatoč manjku vode i visokim temperaturama uspijevale. Na njima nisam vidjela nikakve posljedice, dapače narasle su u mojoj sobi dok me nije bilo. Baš zato bi upravo ove biljke trebali imati ako mislite da se ne možete brinuti o njima jer vam uvijek uvenu.

  • Sanseverija

Ovo je jedna od mojih prvih biljaka za koju ponekad sumnjam da je uopće živa :) često ju zaboravim zaliti jer je toliko otporna. Ne trebam ju presađivati često i uvijek izgleda lijepo.

  • Zlatni puzavac

Ovu reznicu dobila sam od Božene na prvoj razmjeni koju sam dogovorila preko Instagrama (instagram je super stvar! :) ). Volim ga jer u početku uopće nije htio rasti, a onda je, kad sam već odustala od njega, počeo puštati mlade listove. Ljetos je pustio ove mlade šarene listove zbog puno sunčeve svjetlosti koju je dobivao :)


  • Hoya


Reznicu hoye, koju zovu još i voštani cvijet, dobila sam na poklon. Posebno mi je draga jer znam koliko je bila mala i na njoj se nevjerojatno vidi napredak. Uopće nije zahtjevna jer se ne buni na promjenu mjesta i odgovara joj kad god da ju zalijem.


  • Kaktusi

Ponekad mi se čini da im treba samo puno svjetlosti i rijetko zalijevanje :) Kaktusi nisu zahtjevni i vjerujem da bi se svi, pa čak i oni kojima sve biljke uvenu, mogli pobrinuti za njih.

  • Zamija

Ova zamija je bila dugo u mraku jer ju inače držim u hodniku gdje nema prozora. Tamo je počela puštati mlade listove, ali kad sam ju premjestila u sobu očito se jako razveselila jer je u dva tjedna pustila ove nove svijetle velike stabljike.

Za sad još smišljam plan kako sve svoje biljke održati na životu sljedeće ljeto bez da ih razvozim okolo. Znam da nisam jedina s ovim problemom, pa ako dobijem neku bolju ideju koja bi mogla biti univerzalna za sve, sigurno ću napisati blog post o tome!

886 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page