top of page
  • Writer's pictureAntonia Šarić

4 savjeta za odabir sobne biljke

Updated: May 25, 2019

Svima nam se dogodilo barem jednom da smo pronašli predivnu biljku u vrtnom centru i kupili ju, a ona je nakon kratkog vremena počela odbacivati listove i uvenula.


Vrlo često ljudi misle da trebaju imati neki poseban dar da bi se uspješno brinuli o biljkama pa se zbog početničkih grešaka ponekad prestanu truditi i odustaju od brige o biljkama. Ja ipak mislim da je posve normalno da biljke uvene ako se tek upoznaješ s osnovama brige o njima.

S vremenom sam otkrila tajnu formulu uspjeha brige o sobnom bilju koja se sastoji od 4 osnovna koraka i odlučila sam ih podijeliti s vama. Ovaj pristup će odabir biljaka možda učiniti malo zahtjevnijim, ali definitivno će ti olakšati brigu o njima u budućnosti. Neopisivo je zadovoljstvo kad biljke u tvom domu bujaju, nekontrolirano rastu i izgledaju zdravo i sretno, a za to je potrebno uložiti samo malo znanja i energije na samom početku.


Ovo su moja 4 osnovna koraka koja definitivno nemojte preskočiti prilikom odabira biljaka za svoj dom:


1. SVJETLOST

Različite biljke traže različitu količinu svjetlosti, a bez svjetlosti biljke ne mogu živjeti. Biljke možemo podijeliti u 3 osnovne skupine što se tiče količine svjetlosti koja im je potrebna za rast, a to su:

  • biljke koje trebaju puno indirektne svjetlosti da bi rasle

  • biljke koje mogu rasti u polusjeni

  • biljke koje mogu rasti na sjenovitim mjestima

Količinu svjetlosti u prostoriji najlakše je procijeniti tako da znaš prema kojoj strani svijeta je okrenut prozor. Istok, zapad i jug idealni su za biljke koje trebaju puno svjetlosti i za one koje mogu rasti u polusjeni, dok je sjever nešto mračniji pa će takve prostorije biti super za biljke koje podnose manjak svjetlosti.


2. ODABIR BILJKE

Pronađi biljku koja ti se sviđa i saznaj koje su njezine potrebe što se tiče svjetlosti, temperature, vode i vlage. Obično u vrtnim centrima svaka biljka ima oznake koje ti govore što joj treba, a ako i nema, vrlo lako se možeš obratiti zaposlenicima vrtnog centra za pomoć. Važno je da biljci možemo osigurati te osnovne uvijete, u protivnom, ma koliko god se trudili nećemo joj moći pomoći.

Vlažnost zraka i zalijevanje biljke može biti tricky pa ako ste još nesigurni u svoje znanje o tome kako pružiti dovoljnu vlažnost zahtjevnim tropskim biljkama, odaberite onu koja će podnijeti poneki nemar i neće odmah uvenuti ako ju zaboravite zaliti.

To me dovodi do još jedne stvari koja je jako bitna: Biljke je uvijek bolje zaliti manje, nego više. Zbog viška vode korijen biljke počinje truliti, a dok primijetimo znakove na listovima biljke, često zna već biti kasno. Zato, oprez sa zalijevanjem.


3. PROVJERI JE LI BILJKA ZDRAVA

Ovo je treći najčešći razlog zašto biljke umiru kada ih donesemo doma. Važno je da biljka ima zdrave i neoštećene listove pa ih zato obavezno pregledaj i s gornje i s donje strane. Osim listova, obavezno pregledaj čitavu stabljiku biljke jer se i na njoj mogu skrivati neželjeni nametnici.



4. PREGLEDAJ KORIJENOVU BALU

Nekad u vrtnim centrima biljke mogu dobiti više vode nego što im je potrebno, a višak vode dovodi do truljenja korijena čije znakove često primijetimo tek kad je prekasno da spasimo biljku. Zato se nemojte ustručavati izvaditi biljku iz posude i provjeriti je li korijenje zdravo. Zdrav korijen trebao bi izgledati ovako:



Sad kad znate ova 4 bitna koraka za odabir biljaka sigurna sam da će i vama narasti zeleni prsti :) Nakon nekog vremena shvatila sam da fakat nije tako teško brinuti se o biljkama i da je bolje pustiti ih da rastu u miru, bez puno gnjavaže.

158 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page