top of page
  • Writer's pictureAntonia Šarić

3 srednje biljke idealne za početnike

Ako želiš imati biljke u svojem domu, a ne uspijevaš ih nikako održati na životu, onda su ove 3 biljke upravo savršen izbor za tebe!


Ove biljke su idealne za početnike jer toleriraju nedostatak vlage i mogu rasti na gotovo svim mjestima u tvom domu. Nemaju posebne zahtjeve za uzgoj i ako želiš da veselo rastu, dovoljno im je pružiti samo malo pažnje, a tvoj će dom definitivno učiniti zdravijim, svježijim i zelenijim :)



Zamija

Ova sobna biljka, koju volim zvati super-biljka, savršen je izbor za tebe ako si početnik/ica i misliš da nemaš razvijenu naviku brige o biljkama. Zamija podnosi sušu i tamna mjesta, a i ako zaboraviš na nju, bit će ti zahvalna. Osim toga, super je jer je otporna na razne biljne nametnike i bolesti.

Zalijevanje

Što se tiče zalijevanja, zamija traži vrlo malo pažnje. Dovoljno ju je obilnije zaliti jednom mjesečno. Ako njezini listovi poprimaju žućkastu boju, to se događa zbog previše vlage i ona ti govori da ju trebaš malo manje zalijevati.

Svjetlost

Ova otporna biljka savršena je i ako nemaš dovoljno svjetlosti u prostoriji u kojoj želiš držati biljke jer može rasti na tamnim i sjenovitim mjestima. Također, neće joj smetati niti jaka indirektna sunčeva svjetlost pa je savršen izbor za svakoga. Ako je zamija na tamnijem mjestu u prostoriji, njezini listovi postat će tamniji, a ukoliko dobiva puno svjetlosti poprimit će svjetliju boju.

Presađivanje i supstrat

Zamiju je potrebno presaditi u veću posudu svake 2 do 3 godine kako bi njezin korijen imao dovoljno mjesta za rast i razvoj. Supstrat treba biti prozračan kako bi se mogao brzo sušiti jer višak vode uzrokuje truljenje korijena. Mješavina supstrata za kaktuse i supstrata za zelene sobne biljke savršena je za presađivanje zamije.



Sanseverija

Ova je biljka jednako popularna zbog svoje otpornosti i jednostavnosti kao i zamija. Postoji više različitih vrsta ove biljke koje se razlikuju po obliku, bojama i uzorcima listova pa sam sigurna da svatko može pronaći neku za sebe. Jednako kao i zamija, otporna je na nametnike i razne biljne bolesti koje inače znaju napadati druge sobne biljke.

Zalijevanje

Prije svakog zalijevanja provjeri je li supstrat suh. Moj savjet je da ju, kao i zamiju, zaliješ obilnije jednom mjesečno i pustiš da se supstrat posve osuši do sljedećeg zalijevanja. Tako ćeš izbjeći truljenje korijena što se događa kada je supstrat često i dugo mokar.

Svjetlost

Sanseverija podnosi jaku indirektnu sunčevu svjetlost i tamna mjesta pa se ne moraš brinuti :) Jedino što treba izbjegavati je direktna izloženost sunčevoj svjetlosti koja joj može oštetiti listove.

Presađivanje i supstrat

Sanseveriju ne treba često presađivati, možeš to učiniti svakih 2 do 5 godina i to koristeći mješavinu dobro dreniranog supstrata za kaktuse i supstrata za zelene sobne biljke. Važno je da posuda ima otvor na dnu kako bi višak vode mogao otjecati, a preporučila bi i korištenje terakota tegli jer omogućavaju brže sušenje supstrata. Slijedeći ove upute smanjuješ šanse da će korijen strunuti zbog prevelike vlage.



Zlatni puzavac

Obožavam ovu puzavu biljku jer je jednostavna za uzgoj i dosta brzo raste, a osim toga, pruža mi kreativnost prilikom ukrašavanja interijera. Mogu ju pustiti da slobodno visi ili postaviti štap po kojem se može penjati.

Zalijevanje

Što više svjetlosti dobiva, to će ju biti potrebno češće zalijevati. U pravilu, najbolje je ostaviti da se supstrat djelomično osuši do sljedećeg zalijevanja pa preporučujem da provjeriš koliko je supstrat suh prije zalijevanja. Zimi traži manje vode, a u proljeće i ljeto češće pa za početak predlažem zalijevanje 2x tjedno dok sami ne procijenite koliko joj je doista vode potrebno.

Svjetlost

Što više svjetla, to više šara po listovima! Ja jako volim njezine pjegice i zato se trudim osigurati joj puno, puno indirektne sunčeve svjetlosti. Ipak, ako ti se više sviđaju tamni zeleni listovi, postavi ju na sjenovito mjesto i dobit ćeš željeni rezultat :) Nije izbirljiva i vrlo će se lako prilagoditi različitim razinama svjetlosti.

Presađivanje i supstrat

Ovu je biljku najbolje presaditi svake 2 do 3 godine kada njezin korijen preraste teglu. Najbolje je koristiti supstrat za zelene sobne biljke jer time jednostavno osiguravamo biljci dovoljno hranjiva i prozračnost supstrata da bi veselo rasla.

Ove 3 srednje biljke definitivno su moji favoriti koje bi predložila svakom početniku/ci jer ne traže neke posebne uvijete za rast, otporne su na nametnike i bolesti, a uz sve to, toleriraju nemar. Najbolji savjet koji bih vam dala je da se što manje o njima brinete, a one će vam na tome sigurno biti zahvalne :)

Za dodatne konzultacije o tome koje bi biljke bile idealne baš za vaš dom kontaktirajte me putem mail-a: biljkesuzelene@gmail.com.

305 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page